Menu Content/Inhalt
Tuinbouw
dinsdag 13 december 2005

Dinsdag 13 december 2005

De tuinbouw is een sector die beurtelings positief en negatief het nieuws haalt. Komt in het voorjaar het publiek massaal de kas in dan zijn de òh's en de àh's niet van de lucht, maar heeft de milieubeweging tijdens een onderzoek ontdekt dat er resten van een gewasbeschermingsmiddel zijn achter gebleven op bloemen of groente, dan spreekt iedereen er schande van.

De glazen stad of de lichtstad?En in deze tijd van het jaar, vroeg donker-laaghangende bewolking, richt de tuinbouw wederom de schijnwerpers op zichzelf: lichtkoepels die tot in de wijde omtrek een gevoel veroorzaken dat de bewoners van Lapland niet onbekend zal voorkomen zo rond de 21ste juni...

Ook schrijver dezes, zelf tuinder, denkt op zulke momenten weleens 'tjongejonge, is dat nu nodig?' Om vervolgens de hand in eigen boezem te steken, want ook in zijn kas branden 's nachts van 1 - 7 uur de lampen... Weliswaar geen energievretende assimilatielampen, maar toch. Ook een kas vol met 20 Watt lampen kan als hinderlijk worden ervaren.

Toch is het goed om enige nuancering aan te brengen. Want er zijn mensen die ervan uit gaan dat het telen van bloemen, planten en kasgroenten beter kan gebeuren in landen waar de energie voor het opvangen is: landen met een overmaat aan zonneschijn dus. Spanje, Afrika, Zuid Amerika. En zoveel is waar: er worden daar volop tuinbouwproducten geteeld en niet zonder succes. Maar een artikel in het blad Nieuwe Oogst liet deze week de andere kant van dit verhaal ook zien.

Ook paprika's kunnen worden belichtWeet u dat een Nederlandse tomatenkweker jaarlijks van elke vierkante meter kas ruim 50 kg tomaten plukt? Dat een Spaanse collega daar zes keer zoveel ruimte voor nodig heeft? Dat voor paprika en komkommer de verhoudingen op respectievelijk 1-op-4 en 1-op-9 liggen?
Daarbij komt dat de kwaliteit van de Nederlandse produkten door de bank genomen stukken beter is. Grootbloemige rozen uit Nederland brachten in 2004 30 cent per steel op tegen 16 cent voor grootbloemige rozen uit Kenia.

Dit heeft ook alles te maken met het gematigde klimaat in ons land. In landen die dichter bij de evenaar liggen loopt de temperatuur in de zomer zo hoog op dat dit ten koste gaat van kwaliteit en productie. En waarom klagen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Nederland? Tomaten, paprika's en komkommers afkomstig uit een land als Spanje zijn met 20-25 keer meer werkzame stof bespoten en behandeld dan de Hollandse vitamineleveranciers... Lust u nog een appeltje van oranje?

Belichting met 20 Watt-lampen. Ziet u het verschil in kleur?We gaan wel een spannende tijd beleven, want tuinders hebben, net als u, te maken met energiekosten die tot 80 procent hoger liggen dan twee jaar geleden. In hetzelfde weekblad, Nieuwe Oogst, werd vorige week de verwachting uitgesproken dat in het komende jaar zo'n duizend tuinders te maken zouden gaan krijgen met een tekort op hun betaalrekening.
De remedie? Kosten besparen en een zo hoog mogelijke kwaliteit leveren. 'Nóg meer lampen in de kas hangen dus', zeggen sommige tuinders dan. 'En dan nóg meer stuks of kilo's produceren, dan gaat de kostprijs per stuk/kilo weer naar beneden!'

Misschien gaat u nu een lichtje op waarom het 's nachts maar niet donker wil worden...

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com