Tuinbouw |
dinsdag 13 december 2005 | |
Dinsdag 13 december 2005 De tuinbouw is een sector die beurtelings positief en negatief het nieuws haalt. Komt in het voorjaar het publiek massaal de kas in dan zijn de òh's en de àh's niet van de lucht, maar heeft de milieubeweging tijdens een onderzoek ontdekt dat er resten van een gewasbeschermingsmiddel zijn achter gebleven op bloemen of groente, dan spreekt iedereen er schande van.
Ook schrijver dezes, zelf tuinder, denkt op zulke momenten weleens 'tjongejonge, is dat nu nodig?' Om vervolgens de hand in eigen boezem te steken, want ook in zijn kas branden 's nachts van 1 - 7 uur de lampen... Weliswaar geen energievretende assimilatielampen, maar toch. Ook een kas vol met 20 Watt lampen kan als hinderlijk worden ervaren. Toch is het goed om enige nuancering aan te brengen. Want er zijn mensen die ervan uit gaan dat het telen van bloemen, planten en kasgroenten beter kan gebeuren in landen waar de energie voor het opvangen is: landen met een overmaat aan zonneschijn dus. Spanje, Afrika, Zuid Amerika. En zoveel is waar: er worden daar volop tuinbouwproducten geteeld en niet zonder succes. Maar een artikel in het blad Nieuwe Oogst liet deze week de andere kant van dit verhaal ook zien.
Dit heeft ook alles te maken met het gematigde klimaat in ons land. In landen die dichter bij de evenaar liggen loopt de temperatuur in de zomer zo hoog op dat dit ten koste gaat van kwaliteit en productie. En waarom klagen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Nederland? Tomaten, paprika's en komkommers afkomstig uit een land als Spanje zijn met 20-25 keer meer werkzame stof bespoten en behandeld dan de Hollandse vitamineleveranciers... Lust u nog een appeltje van oranje?
Misschien gaat u nu een lichtje op waarom het 's nachts maar niet donker wil worden... |