Menu Content/Inhalt
Arretje-Nof-cake
maandag 12 november 2007

Image'Je eet je vingers erbij op!' zei m'n vriendin. Arretjes-cake, ik had er al vaker mijn schoonmoeder over gehoord, maar het nog nooit gezien laat staan geproefd. Geef maar op, dat recept uit de oude doos. Dus vorige week fabriceerden wij zonder oven een echte ouderwetse Arretjes-cake uit grootmoederstijd. En ze had niets te veel gezegd, we aten er onze vingers bijna bij op. Maar waar komt nu de naam Arretjes-cake vandaan? Daar wilde ik meer van weten..... Ik zocht op internet, makkelijk zo'n zoekmachine.....

Arretje Nof was een reclamefiguurtje. Nof staat voor Nederlandse Olie Fabriek. Op de Calvé pindakaasetiketten pronkte nog tot voor kort het NOF-embleem. ImageArretje Nof was een Arabisch jongetje dat spannende avonturen beleefde. De eerste verhalen verschenen vanaf 1927, geschreven door Johan Fabricius. Tot in de jaren vijftig werden de avonturen regelmatig uitgegeven door Calvé-NOF. Dus ver voor onze tijd! Arretje Nof-cake was een luxe zoetigheid in de jaren vijftig en had wel enige status in Nederland. Het recept is een versimpeling van een mooi nagerecht uit Emilia-Romagna (streek in Italië), genaamd Salame di chioccolato. De Nof-bonzen vervingen alles wat er maar mooi was aan ingrediënten door simpele Hollandse kost. En natuurlijk in plaats van goede boter gebruikte men plantaardige margarine van de firma Calvé-NOF. 

Dit zijn de ingrediënten: 

250 gram kaakjes
250 gram margarine
300 gram suiker
60 gram cacao
1 ei

Bereidingswijze:
Verkruimel de kaakjes. (Zijn de kinderen goed in!) Bekleed een bakvorm met bakpapier. Meng in een kom de suiker, cacao en het ei. Laat ondertussen de margarine op een laag vuur smelten. Roer de gesmolten margarine door het cacaomengsel en doe er dan de gebroken kaakjes bij. Stort het mengsel in de vorm en laat minimaal een nacht in de koelkast opstijven. En klaar is uw Arretje Nof cake. Smullen maar. Maar pas op: je eet er echt je vingers bij op!

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com