Menu Content/Inhalt
Zorgen in de tuinbouw
zaterdag 08 augustus 2009

Zaterdag 8 augustus 2009

ImageZo, we komen weer een beetje bij van de hoge temperaturen van de afgelopen week. De vakantievierders in Nederland hebben weinig reden tot klagen. Zon, warmte en files naar het strand, wat wil je nog meer? Dondermiddag gingen we naar het zwembad in Zoetermeer en zo druk als het daar was... Image Vechten voor een plekje in het water. Rijen voor de duikplank. Maar ja, alles beter dan zo'n warme kas.

Het is dit jaar geen pretje om tuinder te zijn. Kommer en kwel in agrarisch Nederland. Bloemenprijzen die ver achter blijven bij voorgaande jaren en (dat is erger) de kostprijs. Het geklaag is dan ook niet van de lucht. En de roep om steun van de overheid. Want waarom wel financiële instellingen overeind houden en geen tuinders?

En zo staan de vakbladen en websites vol met zorgelijke geluiden. Want zie je bedrijf maar eens draaiende te houden als het geld opraakt. Als je aan het eind van je rekening courant nog een stuk maand over hebt. Bij de bank aankloppen? Natuurlijk, maar die zijn ook niet zo scheutig meer. Zoals iemand ooit eens zei: 'Ze geven je een paraplu, maar als het gaat regenen dan willen ze hem weer terug hebben.'

En iedereen natuurlijk ook zoeken naar de reden van deze crisis in de tuinbouw. Is het de wereldwijde malaise waarin we verkeren of hebben we het ook een beetje over onszelf afgeroepen? Toen een supermarktdeskundige de tuinbouw voorhield dat er sprake is van overproductie en dat tuinders niet zo moeten piepen kreeg hij de volle laag. En dat terwijl er best een kern van waarheid zat in zijn verhaal. Daar heb ik zelf ook een keer de vinger bij gelegd in een column voor het Vakblad.

En is het in de bloemen niet best, bij de groentebedrijven (paprika-tomaat-komkommer) is het nog veel slechter. Want waar de prijs bij bloemen vooral wordt bepaald door de klok daar is het in die sector gemeengoed om rechtstreeks met de afnemer te handelen. En daar gebeurt het dus dat tuinders door grote partijen als supermarkten worden uitgeknepen om voor een zo laag mogelijke prijs te leveren. Zo kan het voorkomen dat een paprika waar u in de winkel 99 cent voor betaalt een tuinder maar 9 cent oplevert. En daar blijft zijn schoorsteen echt niet van roken.

Kommer en kwel dus. Grote zorgen over het voortbestaan bij veel collega's van ons. En bij jullie? hoor ik u vragen. Valt nog mee kan ik melden. Dit jaar lijkt erg op 2004 qua prijsvorming. Een jaar met verlies derhalve. Maar we hebben het voordeel dat onze hypotheekdruk erg laag is. Geen hoge rente- en aflossingsverplichtingen dus. En daarom ook geen bank die zo nodig de paraplu uit onze handen wil trekken. We houden het nog wel eventjes droog. Image

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com