Saai? Wel nee.. |
vrijdag 03 december 2010 | |
Soms is school zo saai! Rekenen, schrijven, lezen, psalmvers leren, noem maar op. Maar goed, ik begrijp best wel dat ik niet voor de lol op school zit en zo nu en dan ook wel iets moet leren. Anders komt er vast niets van mij terecht. Maar gelukkig, soms is school ook heel erg leuk! Dan leer je tegelijk heel veel. Waar ik het over heb? Over de kookles. Pas hebben wij twee middagen met de hele klas gekookt en gebakken. Appelflappen, iets met rundvleesreepjes, salade met koude deegwaren en wat dacht u van soep? Een aantal moeders kwamen ons hierbij helpen, want dat kan de juf natuurlijk niet alleen. Dus mama kwam ook de keukenprinses uithangen en begeleidde mijn groepje. We moesten lootjes trekken, het leek wel Sinterklaasfeest. En op het lootje stond welk gerecht je zou gaan klaarmaken. En zo zat ik dus ineens in de soepgroep. Want met mijn groepje onder begeleiding van mama gingen we groentesoep brouwen. Alle ingrediënten, ja zo heet dat met een duur woord, moesten we bij elkaar zoeken. En samen bekeken we wat er voor een lekker soepje á la chefkok Sam nodig was. Met een pan, mesjes, snijplank, maatbeker, weegschaal en kookplaatje vertrokken we naar een rustig hoekje in de school. We wasten onze handen, wel zo hygiënisch en deden onze schorten voor. En toen kon het echte werk beginnen. Eerst een liter water afmeten en in een pannetje op het vuur zetten. Vervolgens 250 gram champignonnetjes afwegen en snijden. Heel voorzichtig! Vervolgens kregen we allemaal een braadworstje die we van zijn velletje moesten ontdoen en met wat er overbleef, moesten we kleine balletjes draaien. Vooral met de nadruk op klein. Want iedereen wil natuurlijk een paar balletjes in zijn soep! Vervolgens werd de soepgroente afgewogen. Inmiddels begon het water te koken en moesten we uitrekenen hoeveel bouillonblokjes er in één liter soep moeten. En let op: 1 blokje per halve liter. Pfffff… dat is wel even goed opletten. Anders wordt de soep straks veel te zout gegeten. De blokjes werden vanaf een flinke afstand in het water geworpen want iedereen vond dit toch wel een beetje eng. Toen moest het precies 7 minuten koken… Hierna mocht de soepgroente en de balletjes erin. Dit moest vervolgens weer 5 minuten zachtjes koken. Dus hielden we de klok goed in de gaten. Nooit geweten dat 5 minuten zo lang kunnen duren!!! Vervolgens ging er voor de vulling nog één handje vermicelli in de soep, alhoewel dat volgens mij wel ietsje meer was... En dit moest in z'n geheel weer 10 minuten koken. Dus wierpen we weer een blik op de klok. Ondertussen werd alles weer netjes door het keukenpersoneel afgewassen en opgeruimd zoals dat in een echt restaurant ook gebeurt. Het was teamwork, echt toppie, we zetten met ons groepje een heerlijke pan soep op tafel. Alhoewel het ook wel wat weg had van spaghetti, misschien waren we toch wat te scheutig geweest met de vermicelli? Maar dat mocht de pret niet drukken. Iedereen kwam weer terug naar de klas, waar natuurlijk het grote smullen kon beginnen. En ik kan u wel vertellen, onze groentesoep was natuurlijk het allerlekkerste gerecht! Daarom, heb ik zo eens gedacht, wij zouden best met de klas ons eigen 4-sterren restaurantje kunnen beginnen. Ik moet er nog eens wat op broeden, maar zodra wij de deuren openen van ons vier sterren restaurant ‘Kookgroep 5’, komt u dan ook een hapje eten? Er zijn ook foto’s gemaakt, nieuwsgierig? Kijk dan in het fotoboek op onze schoolsite. Het was berengezellig en wat hebben we tegelijkertijd veel geleerd. Inzichtelijk lezen, wegen, meten, organiseren, samenwerken, klok kijken, rekenen, koken.... Kortom het was een leuke én leerzame les. Soms kan school best leuk zijn! Tot ziens in ons restaurant! |