Menu Content/Inhalt
Sprankelende spreekbeurt
vrijdag 08 juni 2012

ImageOei, ik had niet zoveel tijd meer… En nu moest ik het dan toch bezuren… Waar ik het over heb? Mijn spreekbeurt. Niet echt mijn favoriete bezigheid op school, al gaat mij het praten makkelijk af hoor. Maar het verzinnen van een onderwerp, tja, daar zit ik altijd een beetje mee. Dit jaar geen dier, maar wat dan? Het moet voor de meester in de eerste plaats ook een beetje interessant zijn. Dat scheelt een slok op een borrel. Dus prakkiseerde ik me een hoedje. En bedacht ik, het maakt maar één letter verschil: ‘BIER’. Ja natuurlijk, bier! Dat zal de meester leuk vinden.

Ik gaf van te voren maar niet door aan de meester waar mijn spreekbeurt over zou gaan. Het moest tenslotte een verrassing zijn. En hij verwachtte immers natuurlijk dat ik weer met één van mijn favoriete huisdieren aan zou komen zetten. Dat mijn moeder weer met een kip in de klas zou komen, die natuurlijk weer ergens onder een kast een eitje zou leggen… Maar nee, wat zou hij verrast zijn, door mijn keus alleen al. Mama vond het in de eerste instantie niet zo’n goed idee. Maar wilde toch wel even op de toetsen springen voor een leuk mailtje naar de Heinekenfabriek. Die vervolgens direct reageerde.

Ook zij waren niet echt enthousiast over mijn idee. Natuurlijk waren ze blij met mijn enthousiasme over hun biermerk. Maar ja, kinderen en alcohol, dat kan toch echt niet samen. Maar natuurlijk zou ik ook wat over de gevaren vertellen van alcohol. Dat alcohol heel rare dingen kan doen met de hersencellen van een mens. Maar zeker dat van een kind. En zo stond ik dus dinsdag in mijn veel te grote Heineken oranje shirt, met al mijn papieren, een prachtige bruisende PowerPoint presentatie en een echt biertje voor de meester voor de klas. En vertelde ik dat de Egyptenaren 6000 jaar geleden al bier brouwden. Ze dachten dat dat een geschenk van de goden was. Ook de Kelten en de Germanen brouwden toen al bier. Overal werden brouwerijen opgericht en brouwers waren erg populair. Bier was ook het eerste echte drankje dat te koop was op water na. Sapjes waren er ook al maar werden niet verkocht maar nog door iedereen zelf gemaakt.

De belangrijkste ingrediënten van bier zijn: water, gerst, hop en gist. En met een prachtige foto van hop liep ik door de klas. Maar water is nog wel het allerbelangrijkste. Om de verfrissende smaak van bier te krijgen, worden alleen speciaal geselecteerde natuurlijke grondstoffen en zuiver water gebruikt (gewoon kwaliteit producten). Voor perfect bier is topkwaliteit water nodig. Alle goede bierbrouwerijen gebruiken zuiver water. Vaak bronwater, en zelfs dat bronwater maken ze nog 3 keer schoner dan normaal water dat uit de kraan komt. Vervolgens dat al deze ingrediënten – ja, moeilijk woord voor zo’n klein gozertje als ik- van de éne in de andere ketel gaan en dat de boel dan lekker gaat gisten… vandaar dat sopje boven op je pilsje. Verder vertelde ik dat Heineken het beste smaakt, tenminste dat beweert mijn grote broer. Want Grolsch smaakt naar uilenpis, aldus mijn broer. Dus die moet je vooral niet nemen. Sorry, makers van de Grolsch...

Verder deed ik nog een leuk quizje en moest iedereen zoveel mogelijk biermerken opschrijven. En dat won uiteraard de meester! En natuurlijk vertelde ik zoals beloofd, dat teveel alcohol heel gekke dingen kan doen met je hersencelletjes waardoor je zelf ook niet zo goed meer weet wat je doet. Uiteraard stond de meester – na weliswaar het aanbieden van het pilsje- versteld van mijn bespraaktheid. En kreeg ik een zeer goede waardering, hoewel hij wel wat twijfels had bij de keuze van mijn spreekbeurt onderwerp. Hij checkte nog net niet mijn beker drinken bij het brood eten…

Bier. Het is weer eens wat anders dan een dier. Best fascinerend.

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com