Superfoods |
donderdag 06 maart 2014 | |
Zo, ik heb het ontbijt weer achter de kiezen. Twee bruine boterhammen. Eén met kaas en één met de smeuïge versie, pindakaas. En dat alles onder het genot van twee koppen koffie. Ik kan er weer tegenaan. Echt superfood. Wie is er niet groot mee geworden? Nou, heel veel mensen niet als ik de berichten moet geloven. Een bruine boterham? Kaas? Pindakaas? Veel te ongezond! Zij ontbijten met een smoothie. Vruchten of groente, je kan ook nog variëren. Kom je 's morgens op je werk met een stukje spinazie tussen je tanden. Lekker. Of met een miniflesje Yakult. Daar schijnen miljarden Lactobacillus casei Shirota bacteriën in te zitten. Bij mij gaan bij het woord bacterie alleen al miljarden alarmbellen rinkelen, maar dat lijkt onnodig. Er zijn ook goede. Het zijn net mensen. Anderen kiezen voor superfoods. Gojibessen, hennepzaad, tarwegras. Wondermiddelen die de kans op kanker verminderen en het verouderingsproces vertragen. Forever Young! Yes! Zelfs de Oil of Ulaz is dan overbodig. Maar het is net als met de evolutietheorie. Je moet er wel in geloven. Zo hoorde ik vanmorgen een 'voedingsdeskundige' op Radio 2 nog uitleggen dat slow juice sinaasappelen heel gezond voor je zijn. Langzaam persen dus. Niet om zelf rustig te worden, maar het geeft betere en dus gezondere vezels. Aha. Niet zo lang geleden hoorde ik een professor in de voedingsleer die er een heel nuchtere kijk op had. 'Eet gewoon.' was zijn advies. 'Aardappels, groente, vlees en brood en een kroketje op z'n tijd. Dan krijg je alles binnen wat je nodig hebt.' Wat een verstandige man. Want ik moet denken aan de bloemen bij mij in de kas. Vroeger lieten we veelvuldig een grondanalyse maken om te kijken welke voedingsstoffen er aanwezig waren in de grond. En op basis daarvan kreeg je vervolgens een advies voor de kunstmestbakken. Zoveel kilo kali, bitterzout, stikstof enzovoorts. Maar de sporenelementen waren ook heel belangrijk! Een schepje ijzerchelaat, een dopje borium, een mespuntje zink en een paar korreltjes koper. En dat allemaal voor optimale groei en donker blad. Wij zijn daar na verloop van tijd mee gestopt. Want weet je, in een kas is vooral het klimaat van belang. Als de temperatuur, de vochtigheid en de grond in orde zijn, dan komt de rest bijna vanzelf. Sinds die tijd mesten we bij met de hoofdzaken. Kalium, magnesium en stikstof. En ze hebben het best naar hun zin. Inderdaad, ze groeien bij ons op water en brood. Superfoods. Houd toch op... |