Menu Content/Inhalt
China
maandag 23 november 2015

ImageIk zie hem lopen bij de Plus. Een nog vrij jonge man, Aziatisch uiterlijk. In zijn boodschappenkar drie pakken babyvoeding. Nutrilon. En daar bovenop, vier enorme bossen bloemen, net gekocht bij de bloemenafdeling. Het zal toch niet waar zijn?

Nee, ik zal u uit de droom helpen, bovenstaande ontsproot net in mijn gedachten. De raderen waren volop gaan draaien nadat ik de vierde vlog van Lucas Vos, directeur van FloraHolland, had bekeken en beluisterd. Hij is, zoals niemand ontgaan kan zijn, met koning Willem-Alexander en koningin Maxima naar China geweest. En dat heeft diepe indruk achtergelaten. Ook op mij.

Want wij zeggen vaak dat Duitsland en Frankrijk belangrijke landen zijn voor de sierteelt, maar denk eens even na! Hoeveel mensen wonen daar nu eigenlijk? Honderdvijftig miljoen. Ongeveer net zoveel als Rusland, ook niet onbelangrijk, als Poetin tenminste een beetje meewerkt. Maar dan China! Meer dan 1,3 miljard! Is dat een markt of niet?

Maar het gekke is dat de Nederlandse bloemenexporteur dat kennelijk niet in de gaten heeft. Het export­aandeel van bloemen en planten naar China valt in het niet bij de aantallen die hier in Europa worden verkocht. Is de lijnrijder misschien een beetje lui geworden? Wil hij niet te ver van huis met zijn vrachtje bloemen? Twee keer in de week heen en weer naar het Roergebied is de max? Foei! Als dat zo is dan kan die keten inderdaad wel inpakken. Kom op Herman de Boon, werk aan de winkel!

Want waar is de Vliegende Hollander van vroeger gebleven? De man die fluitend zijn rozen en tulpen stond in te rollen om ze een halve dag later in vloeiend Duits aan de man te brengen? Webshops? Niks webshops, verkopen! Kijk, als die tijden echt voorbij zijn, dan moeten we als kwekers inderdaad zelf maar de boer op gaan. Want China lonkt, bloemen uit Holland zijn hot. We hebben zelfs de naam romantisch te zijn. Wij!

Ik ga meteen contact opnemen met het plaatselijke Chinees restaurant. Hoe zij dat ooit hebben gedaan, het starten van een bedrijf in Nederland. Daar valt vast iets van te leren. Ik zie het al voor me. Alleen wel spannend hoe het zal vallen bij de Chinese collegakwekers. Het moet natuurlijk geen scheve ogen geven.

De Afhaalhollander. ‘Snijbloemenvoedsel bij?’

 

Klik hier!

Klik hier
designed by www.madeyourweb.com